11 December 2020

De herfstperiode is bijna afgelopen en de winter staat voor de deur. Tijdens de koudere periode van het jaar kunnen de kosten aanzienlijk stijgen voor vele bedrijven. Deze periode kan echter ook gezien worden als een opportuniteit om na te denken over een manier om uw bedrijfspand te verwarmen op een duurzame en milieuvriendelijke manier. Koude- en warmteopslag is de meest toegepaste vorm van bodemenergie en is de ideale oplossing voor uw probleem.

Wat is koude- en warmteopslag?

Koude- en warmteopslag is een van de meest duurzame en ecologische manieren om uw bedrijfspand te verwarmen tijdens de strenge winters. In tegenstelling tot vele andere verwarmingssystemen is het mogelijk om met  koude-en warmteopslag uw bedrijfspand te koelen tijdens de warme zomers.

In de winter voorziet de kwo-installatie uw bedrijfspand van warmte. Hiervoor gebruikt men de warmte die in de zomer in de warme bron is opgeslagen. In de winter wordt het gekoelde water opgeslagen in de koude bron en wordt het vervolgens gebruikt om tijdens de warmere periodes uw bedrijfspand te koelen.

Hoe duurzaam en ecologisch is koude- en warmteopslag?

Door uw bedrijfspand te koelen en te verwarmen met een kwo-installatie zal u met deze techniek 95% besparen op koeling en 40-50% op verwarming.  De energiebesparing die met ondergrondse energieopslag kan worden behaald, hangt sterk af van de geologie van het gebied. De dikte van watervoerende pakketten en de doorlatendheid van de bodem zijn hiervoor bepalende factoren.

Door de warmte die in de zomer onder de grond wordt opgeslagen te gebruiken om in de winter uw bedrijfspand te verwarmen zijn er veel minder fossiele brandstoffen nodig. Daarnaast is de CO2-uitstoot van een kwo-systeem behoorlijk laag in vergelijking met andere verwarmingssystemen zoals een gasgestookte ketel in combinatie met een traditionele airconditioning.

Zoals u al kan verwachten zal ook de energieprestatie van uw bedrijfspand met de kwo-installatie beter zijn dan een bedrijfspand met een conventionele installatie. De EPC eis zou in de toekomst eventueel aangescherpt kunnen worden, daarom is het verstandig om te kiezen voor een kwo-installatie omdat de conventionele installatie in de toekomst wellicht niet meer aan de eisen van de Europese richtlijn zal voldoen.

Tags: